Päämajan naistenlehdet

Nukahdin päämajaan kypärien, viirien ja erilaisten aikakauslehtien sekaan, ja vasta monta tuntia myöhemmin tuli madame Iara parin matruusittarensa kanssa hakemaan minut sieltä pois. Madame Iara löysi kasasta useita naistenlehtiä, jotka hän päättäväisesti varasti mukaansa.

Minulta jäi partioura luomatta. Mahdollisuuteni päästä vartionjohtajaksi olivat menneet, ja tunnustan, etten minä moiseen kunnia-asemaan pyrkinytkään.

Sitä paitsi minua syytettiin kansalaishengen puutteesta, kun en osannut isänmaallisten hymnien sanoja, tiennyt bussien päätepysäkkejä enkä auttanut vanhuksia katujen yli. Aiheutin jopa jonkinlaisen skandaalin eräällä retkellä, kun vedin taskustani Antonieta-tädin nuhraantuneen korttipakan ja tarjouduin ennustamaan koko joukolle tulevaisuuden kahden mil-reisin hintaan hengeltä. En myöskään saanut koskaan anteeksi sitä että tein tietyn luonnollisen tarpeeni vuoden 1932 kapinassa käytettyyn kunniakkaaseen kypärään.

Eräänä aamuna vartionjohtajat, partiojohtajat ja kouluttajat pitivät kokouksen ja päättivät erottaa minut järjestöstä, koska olin piirtänyt päämajan seinään alastoman naisen ja julistanut, etten tee joka päivä sääntöjen määräämää hyvää työtä. Minulle se oli samantekevää, mutta kapteeni ja hänen matruusittarensa olivat äärimmäisen loukkaantuneita. He menivät joukolla päämajaan ja panivat siellä toimeen hurjimman äläkän, mitä läntisissä kaupunginosissa on nähty. Yksi heistä, kenties Nanete, iski kyntensä kunnianarvoisan lippukunnanjohtajan kasvoihin ja nimitteli tätä homoksi ja riettailijaksi päästen näinollen paikallisen sanomalehden sivuartikkeliin. Toinen kaasi maahan köyhille tarkoitetun keiton, niin että Barra Fundan partiolaisten pyhäkön lattia lainehti. Minä olin kaikesta vain hyvilläni, koska paljon mieluummin oleskelin kotona puolialastomana ja lueskelin lehtiä, kuuntelin radiota ja juttelin matruusittarien sekä heidän asiakkaittensa kanssa. Sitä paitsi partiovelvollisuudet riistivät minulta kallista aikaa, jonka olisin muuten käyttänyt tuottoisaan kirjeiden kirjoitteluun.